კარტოფილის დამპლინგები, გულაში, სუპები, ცხვრის ყველი… სლოვაკეთის სამზარეულო თავისებურად გამორჩეული და უნიკალურია. აქ სხვადასხვა ტრადიციები და სეზონური პროდუქცია ერთმანეთშია გაზავებული და ავსტრიულ, უნგრულ და ჩეხურ გავლენებსაც აერთიანებს.

სლოვაკეთის ეროვნული კერძი: bryndzové halušky

ეს სლოვაკური ტრადიციული საკვები ბევრი სეირნობის შემდეგ, ენერგიით აუცილებლად შეგავსებთ. კარტოფილის დამპლინგები ყველით და ბეკონით აქ კლასიკური კერძია. ცხვრის ყველი მის ცენტრალურ ინგრედიენტს წარმოდგენს და ცივ ლუდთან ან ადგილობრივ ბრენდისთან ერთად მიირთმევენ. მის დასაგემოვნებლად გირჩევთ პაბს ბრატისლავაში: bryndzové halušky.

გაუგეთ გემო სლოვაკურ გულაშს: Komárno

მას შემდეგ, რაც სლოვაკეთი უნგრეთის სამეფოს ნაწილი იყო, არაა გასაკვირი, რომ მისი სამზარეულო უნგრულ გავლენებს განიცდის. უნგრული გულაშისგან განსხვავებით, სლოვაკური მოიცავს კარტოფილსაც, სტაფილოსაც და სხვა ბოსტნეულსაც.

ადგილობრივი ღვინო: Tokajská Aszú

დასხედით რომელიმე კაფე-ბარის მაგიდაზე ისტორიულ ცენტრში და დანუბეს ხედების ფონზე, დააგემოვნეთ აქაური ღვინო.

გათბით კაპუსტნიცათი ტატრების მთებში

Kapustnica – მსუყე, თბილი საჭმელია ცივი ამინდებისათვის. მთებში მას უკეთებენ ისეთ ინგრედიენტებს, როგორებიცაა ტყის სოკო და კენკრა. პოპულარულია რძის პროდუქტებიც, განსაკუთრებით ცხვრის. კაპუსტნიცა სუპია, რომელიც სხვადასხვა ტიპის ხორცს მოიცავს და სეზონური პროდუქტებით ჯერდება.

ვეგეტარიანული და ვეგანური ვარიანტები

ბრატისლავასა და კოშიჩეში ვეგეტარიანული რესტორნები მოწოდების სიმაღლეზეა. იმის გათვალისწინებით, რომ სლოვაკური სამზარეულო ცნობილია ხორცის და რძის პროდუქტების გამოყენებით, ვეგეტარიანელებისთვის აქ ტრადიციული კერძების განსხვავებულ ვერსიებს ქმნიან. მაგალითად, bryndzové halušky შეგიძლიათ მოამზადებინოთ ბეკონის და სოსისის გარეშე. ვეგანებისთვის იყენებენ მცენარეულ ბაზაზე მომზადებულ ყველს.